Pojednostavljena procedura uvoza

Bez autora
May 28 2010

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja saopštilo je da je pojednostavljena procedura uvoza industrijsko-neprehrambenih proizvoda iz oblasti električnih i elektronskih aparata za domaćinstvo i sličnu upotrebu jer uvoznici te robe sada ne moraju da pribavljaju domaći sertifikat (atest).Do sada, industrijsko-neprehrambeni proizvodi iz navedenih oblasti, iako su u inostranstvu već jednom bili ispitani na bezbednost, odnosno sertifikovani, morali su pre carinjenja dobiti i domaći seftifikat (atest), što je predstavljalo veliku tehničku barijeru, otežavalo trgovinu, stvaralo veće troškove, a uvoznici su se suočavali sa komplikovanom carinskom procedurom...

Pojednostavljena procedura uvozaMinistarstvo ekonomije i regionalnog razvoja saopštilo je da je pojednostavljena procedura uvoza industrijsko-neprehrambenih proizvoda iz oblasti električnih i elektronskih aparata za domaćinstvo i sličnu upotrebu jer uvoznici te robe sada ne moraju da pribavljaju domaći sertifikat (atest).

Do sada, industrijsko-neprehrambeni proizvodi iz navedenih oblasti, iako su u inostranstvu već jednom bili ispitani na bezbednost, odnosno sertifikovani, morali su pre carinjenja dobiti i domaći seftifikat (atest), što je predstavljalo veliku tehničku barijeru, otežavalo trgovinu, stvaralo veće troškove, a uvoznici su se suočavali sa komplikovanom carinskom procedurom.

Za takve proizvode, od 20. marta ove godine, uvoznik je pre carinjenja u obavezi da pribavi samo Potvrdu o usaglašenosti sa domaćim tehničkim propisima od strane domaćeg seftifikacionog tela, što je neuporedivo brži i jeftiniji postupak nego ponovna seftifikacija proizvoda. S druge strane, domaći proizvođači industrijsko-neprehrambenih proizvoda iz navedenih oblasti imaju obavezu da pre stavljanja proizvoda na tržište izdaju deklaraciju o usaglašenosti proizvoda u skladu sa novodonetim tehničkim proipisima (Pravilnikom o bezbednosti mašina, Pravilnikom o električnoj opremi namenjenoj za upotrebu u okviru određenih granica napona i Pravilnikom o elektromahgnetskoj kompatibilnosti).

Novim konceptom stavljanja bezbednog proizvoda na tržište, uvoznici dobijaju mogućnost jednostavnijih procedura, a domaći proizvođači, u prelaznom periodu, mogućnost da sami kroz internu kontrolu sopstvene proizvodnje vrše ocenjivanje bezbednosti proizvoda, ako za to imaju tehničke i kadrovske kapacitete ili da za pojedina ispitivanja angažuju akreditovana tela za ocenjivanje usaglašenosti.

Sa druge strane, proizvođačima i uvoznicima, koji nemaju odgovarajuće kapacitete, ostavljena je mogućnost da u prelaznom periodu koji će trajati do 1. januara 2012. godine umesto izdavanja deklaracije o usaglašenosti, za iste proizvode pribavljaju seftifikate (ateste) od strane domaćih sertifikacionih, akreditovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti u skladu sa bezbednosnim zahtevima ranije važećih propisa.

Novim zakonskim i podzakonskim rešenjima uvedena je i mogućnost da resorna ministarstva, svako iz svoje oblasti, na zahtev inostranih proizvođača, odnosno uvoznika inostranih proizvoda, vrše priznavanje važenja inostranih isprava o usaglašenosti izdatih od strane inostranih tela za ocenjivanje usaglašenosti, pre stavljanja tih proizvoda na tržište Republike Srbije.

Ministarstvo ekonomije je na svom sajtu www.merr.gov.rs objavilo i Vodiče za primenu novih tehničkih propisa iz svog delokruga, kako bi zainteresovana lica mogla da se upoznaju sa novinama u tehničkoj regulativi u budućem poslovanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik